Η εκπομπή Frequencies εκπέμπει στο Spam Radio και συντονίζεται από τη Μαρία Βασιλάκου και την Ασημίνα Χριστοδουλάτου.
Βιώνουμε την καθημερινότητά μας σαν να είναι ένα συνεχές πέρασμα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Αντικρίζουμε το χτες και το μετατρέπουμε σε θεμέλιο του σήμερα, το οποίο ενέχει το μέλλον. Αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει συνειδητά. Ωστόσο, η αναδρομή είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, είτε επειδή δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός νοητού ταξιδιού που αλλάζει για λίγο τις συνηθισμένες παραστάσεις στο μυαλό μας, είτε επειδή επεξηγεί κάτι που τώρα φαίνεται σύνθετο.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε φτιαχτεί για να ξεχνάμε. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αποθηκεύσει και να ανακαλέσει συνειδητά έναν πεπερασμένο αριθμό πληροφοριών και αναμνήσεων, το είδος των οποίων διαφέρει στον καθένα. Από τη στιγμή όμως που ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ψηφιοποιεί και να αποθηκεύει, όχι μόνο γραπτά, αλλά και πολυμεσικά κάθε σκέψη του, για να έχει όποτε θέλει ξανά πρόσβαση σε αυτή, χάνει αυτομάτως το «προνόμιο» της λήθης. Για κάποιους αυτό είναι σίγουρα ενοχλητικό και για κάποιους χρήσιμο.
Εμείς, μάλλον εκμεταλλευόμαστε αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές στο Spam Radio, αφιερωμένες στο παρελθόν, ξεκινώντας από την -όχι και τόσο- μακρινή δεκαετία του 1950. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό ξεκίνησε από απλές συνειρμικές συνδέσεις εικόνων του παρόντoς με το παρελθόν και εξελίχθηκε σε μία προσπάθεια ένταξης της προέλευσής τους στον χρόνο. Η πιο εύκολη και απολαυστική, για εμάς, γέφυρα για τη σύνδεση αυτή είναι η μουσική και εδώ σκοπεύουμε να εστιάσουμε προτείνοντας και αντιπροσωπευτικές για κάθε εποχή playlists.
Οι πρώτες εκπομπές για το 1950 γεννήθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικόνων του σήμερα. Στο υλικό τους βρέθηκαν μπλουζάκια εφηβικών καταλήψεων με την χαρακτηριστική στάμπα «Cuba» και το πρόσωπο του Che Quevara, ασπρόμαυρες ταινίες των θερινών σινεμά της Αθήνας και φυσικά πληθώρα αναρτήσεων φανατικών νοσταλγών στο facebook για τον «King» Elvis Presley.
Όμως το στοιχείο που ξεχώρισε από την 10ετία αυτή και κατάφερε, κάπως ανορθόδοξα, να παγιωθεί στη σύγχρονη mainstream σκηνή της Αθήνας -και όχι μόνο- είναι ο χορός και η κουλτούρα του swing και του rock ‘n’ roll. Όλο αυτό «έσκασε» κάπου στο 2009, που άρχισαν να διδάσκονται ως χοροί στην Ελλάδα και δημιουργήθηκαν οι πρώτες σχολές swing και rock ‘n’ roll. Τότε, κανείς δεν φανταζόταν ότι μερικά χρόνια αργότερα η τάση αυτή θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις. Σήμερα οι ομάδες που διδάσκουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αυξάνονται συνεχώς και περιλαμβάνουν στα μαθήματά τους και άλλα πιο εξειδικευμένα είδη χορού της ίδιας κατηγορίας και εποχής. Το κοινό πληθαίνει και αυτό με ταχύτατους ρυθμού και δείχνει όλο και πιο ψημένο να υιοθετήσει την μόδα μιας περιόδου στην οποία δεν έζησε καν και μάλιστα, είναι πολύ διαφορετική από την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Τόσο διαφορετική που του επιτρέπεται σχεδόν να την εξιδανικεύσει, τουλάχιστον όσον αφορά στα αισθητικά πρότυπα.
Και τελικά ίσως είναι θέμα αναζήτησης αισθητικών προτύπων. Είναι κατανοητό ότι όλο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στον χορό, αλλά αφορά μια τάση που αγγίζει το ντύσιμο, το χτένισμα και το styling, που στρέφεται σε κάτι παλιό, δοκιμασμένο και ασφαλές. Κάνει εντύπωση, χωρίς όμως να σοκάρει. Όσοι εργάζονται στους χόρους της μόδας κινήθηκαν γρήγορα και προσαρμόστηκαν σε αυτή την τάση. Έτσι δύσκολα θα εκπλαγείς αν ξεφυτρώσει και στη γειτονιά σου άλλο ένα barber shop που ευελπιστεί να μεταμορφώσει τους πελάτες σε κάτι μεταξύ James Dean και Alex Turner με περιποιημένη hipsteroγενιάδα. Και κάπου εδώ και πάλι συναντιέται το παρελθόν με το μέλλον, με ή χωρίς επιτυχία, συμβαίνει και το ζούμε.
Αλλά επειδή και τα πιο περιγραφικά λόγια ίσως αδικήσουν την αναβίωση αυτής της swing σκηνής, αρκεί κανείς να επισκεφτεί κάποιο από τα τουλάχιστον 5 εβδομαδιαία πάρτυ που διοργανώνονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε από κάποια σχολή είτε από κάποιο μαγαζί, ώστε να δει και μόνος του περί τίνος πρόκειται. Στα events αυτά η διακόσμηση, η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία, η ατμόσφαιρα, ακόμα και ο τρόπος που επικοινωνούν οι παρευρισκόμενοι, εξυπηρετούν ακριβώς αυτό τον δεσμό του παρελθόντος με το παρόν, που ετοιμάζεται να συναντήσει το μέλλον. Όλα εναρμονισμένα και όλα ένα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, τα πάρτυ και τα σεμινάρια swing επισκεφτείτε την πλατφόρμα ενημέρωσης Swing Kids Roll στο facebook.
Όποιος ψήθηκε ακόμα πιο πολύ, μπορεί να ψάξει και τις ομάδες που παραδίδουν μαθήματα lindy hop, rock ‘n’ roll, jazz και άλλα συγγενικά είδη χορού σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αλφαβητικά διδάσκουν οι:
- Athens Authentic Jazz Dance
- Athens Boogie
- Athens Lindy Hop
- Athens Swing Cats
- Αλέξανδρος & Βασιλική
- Βλαδίμηρος & Δανάη
- Jitterbugs skg
- Jump & Jive – Swing & Roll Team
- Lindy Hop Greece
- Rhythm Hoppers
- Rollin’ Foxes
- Steam Rollers
- Swing That Thing
Τέλος, όσον αφορά την δεκαετία του 1950, η playlist που ακολουθεί θα αναλάβει να δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα της κοινωνικοπολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εμείς την «θυμόμαστε» σήμερα.
Social Links: