Αξιωματικός του αμερικάνικου Στρατού (Τομ Κρουζ) διατάζεται να μεταφερθεί στο μέτωπο του πολέμου για να αντιμετωπίσει εξωγήινη φυλή, η οποία προελαύνει στην Κεντρική Ευρώπη. Όταν συνειδητοποιεί ότι, κάθε φορά που…

JumpCut 4: Στα Όρια του Αύριο

Αξιωματικός του αμερικάνικου Στρατού (Τομ Κρουζ) διατάζεται να μεταφερθεί στο μέτωπο του πολέμου για να αντιμετωπίσει εξωγήινη φυλή, η οποία προελαύνει στην Κεντρική Ευρώπη. Όταν συνειδητοποιεί ότι, κάθε φορά που πεθαίνει μπορεί να επιστρέψει και να ξαναζήσει την ίδια μέρα, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να νικήσει τον εισβολέα με την βοήθεια της Ρίτα Βρατάσκι (Έμιλυ Μπλαντ).

Ο Νταγκ Λίμαν, σκηνοθέτης του Bourne identity, παραδίδει την scifi περιπέτεια του καλοκαιριού. Ένα blockbuster που, όσα υποσχέθηκε στο trailer και το promotionτου, τα έδωσε και με το παραπάνω. Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Χιρόσι Σακουραζάκα «All you need is kill» και μας εισάγει απ την αρχή στο θέατρο του πολέμου που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή έξυπνων εξωγήινων όντων. Το φιλμ, δηλαδή, δεν αναλώνεται σε ερωτήσεις και απαντήσεις για το ποιοι είναι οι εισβολείς και τι σκοπό έχουν για την ανθρωπότητα. Είναι απλά εδώ και θέλουν να μας εξαλείψουν. Η δράση είναι καταιγιστική και ο ρυθμός ιλιγγιώδης. Το φιλμ ουσιαστικά παρουσιάζεται στον υποψήφιο θεατή ως μια αρμονική σύζευξη της Μέρας της Μαρμότας και της βερχοφενικής καλτ bmovie Starship Troopers.

dTRSCnA

Ο Κρουζ βιώνει με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα κάθε φορά που πεθαίνει και επιστρέφει για να συνεχίσει την αποστολή του σε ένα μετααποκαλυπτικό σύμπαν με μιλιταριστικό φόντο και γεμάτο ευφυέστατα τέρατα που απειλούν την Γη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί παλιές συνταγές σε ένα νέο και πιο εξελιγμένο φόντο χωρίς ναρκισσιστικές τάσεις πίσω από την κάμερα του.

Το άλλο έξυπνο στοιχείο που εισάγεται στο φιλμ είναι η συγγένειά του με τα video games. Ο θεατής, μέσω του Κρουζ, μπαίνει στη θέση ενός gamer o οποίος μπορεί να διορθώνει τα λάθη του, μέσω του θανάτου και της επαναφοράς του, και να ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του. Σ’ αυτό τον βοηθά και οι mech αναφορές με τοexo suit το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται με joystick.

Η Έμιλυ Μπλαντ ως Ρίτα Βερτάσκι, ή «Ήρωας του Βερντέν» ή αλλιώς «FullMetal Bitch», με άρρητες αναφορές στην «Ιωάννα της Λωραίνης», εισάγεται στην πλοκή ως η εκπαιδεύτρια του Κρουζ και σύντροφος του στην αποστολή του για την καταστροφή του εχθρού, έχοντας και η ίδια περάσει από το στάδιο της νοητικής επαφής με τους εξωγήινους. Η δημιουργία της υποπλοκής ενός ρομάντζου μεταξύ των πρωταγωνιστών δεν επιτυγχάνει τελείως τον σκοπό του αλλά δεν ενοχλεί. Αυτό όμως που πραγματικά ωθεί την ταινία σε άλλο επίπεδο είναι το γεγονός ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της. Οι χιουμοριστικές δόσεις του σεναρίου αφήνουν τον κεντρικό ήρωα να αυτοσαρκάζεται. Μέσα από διαφορετικά τρικ, κάθε επαναφορά του Κρουζ δημιουργεί περιστατικά γέλιου ενώ το μοντάρισμα και ο σχεδιασμός αυτής της ίδιας της επαναφοράς μετά από κάθε θάνατο του ήρωα, δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα.

cKQF1zP

 

Πριν κλείσω την κριτική της ταινίας οφείλω νa δηλώσω την συμπάθεια μου προς τον «κοντό». Ο Κρουζ παρά τα 52 του χρόνια, δεν επιθυμεί να κάνει άλλος τα stunts των ταινιών του. Εκτός από καλός ηθοποιός, με πορεία και επιτυχίες από τα 80ς μέχρι σήμερα, κάνει σοφές επιλογές διαλέγοντας να τυποποιηθεί ως action hero μετέχοντας σε ταινιάρες του είδους (Επικίνδυνες ΑποστολέςJack Reacher). Για το ταλέντο του δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Για τα υπόλοιπα, haters gonna hate.

Σπεύσατε λοιπόν στο σινεμά για την περιπέτεια του καλοκαιριού και χαρείτε σινεμά.