Yπάρχουν εκείνα τα Σαββατόβραδα, τα μίζερα αλλά ζεστά, τότε που δεν ήσουν αρκετά μεγάλος για να σου επιτρέπεται να βγεις μετά τις 12 ούτε αρκετά μικρός για να αδιαφορείς για…

Χιλιετίες γνώσης που κάποιοι δεν θέλουν να έχετε συμπυκνωμένες σε 11 φωτογραφίες από τις ”Πύλες του Ανεξήγητου”

Yπάρχουν εκείνα τα Σαββατόβραδα, τα μίζερα αλλά ζεστά, τότε που δεν ήσουν αρκετά μεγάλος για να σου επιτρέπεται να βγεις μετά τις 12 ούτε αρκετά μικρός για να αδιαφορείς για το αν θα βγεις. Αυτά τα σαββατόβραδα έχουν ταυτιστεί για μένα με μια καταπληκτική ακολουθία τηλεοπτικών εκπομπών: Simpsons στο Mακεδονία TV, Στην υγειά μας ρε παιδιά στην ΕΡΤ, Πύλες του Ανεξήγητου στο ALTER, Πολιτικός Μαραθώνιος στο EXTRA-3 και Justine πάλι στο Extra-3 –με ενδιάμεσα διαλείμματα playstation, φυσικά.

Αν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με κορυφώσεις και υφέσεις, νομίζω ότι «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» ήταν μια κορύφωση. Μια ορειβασία στον μυστικιστικό Ταΰγετο, μια συνάντηση με  τον Παύλο Χαϊκάλη σε μια άβατη περιοχή του Ολύμπου, μια όμορφη στιγμή που ποτέ δεν έζησες. Αυτό περίπου ήταν για μένα οι Πύλες.

Το κλασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι συμμετέχοντες στα πάνελ των εκπομπών πιστεύουν αυτά που λένε. Μετά από έρευνα ετών, θεωρώ ότι τα πιστεύουν και τα πιστεύουν πολύ. Για τον ίδιο τον Χαρδαβέλλα δεν ξέρω ακριβώς. Μάλλον ήταν ο τύπος που πηγαίνοντας Κυριακή, μετά την εκπομπή, για καφέ, στην αρχή κορόιδευε τους φίλους, μέχρι που σιγά σιγά άρχισε τα «κάτσε ρε Μπάμπη, δηλαδή εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι τα Καβείρια Μυστήρια δεν έχουν σχέση με εξωγήινους;».

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συμπυκνώσω –όσο είναι δυνατόν– χιλιετίες γνώσης και εμπειριών μέσα σε λίγες γραμμές. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα, αλλά οφείλω να μεταλαμπαδεύσω όσα έμαθα.

1. abzl7uz

Ερευνητής UFO και έξαλλος με τους «Ερευνητές Ερευνητών UFO» που προσπαθούν να αποδομήσουν τις αρχές της επιστήμης του.

2. ojc85xm

Ο συνδυασμός μουστακιού και γκριζαρισμένων μαλλιών αλά Εθνική Ολλανδίας του 1974 δείχνει ότι ο κύριος Dieter Bremer ξέρει για τι μιλάει.

3.1

Την επιστήμη της εναλλακτικής αρχαιολογίας δεν την ήξερα. Αν δεν υπήρχαν οι «Πύλες του Ανεξήγητου», θα συνέχιζα να πιστεύω ότι Εναλλακτικός Αρχαιολόγος είναι αυτός που πίνει Goji Berry στα διαλείμματα των ανασκαφών ή έστω θα ήταν inside joke για τον πρωτοδισκάκια μιας παρέας. Ο Αλέξανδρος Γιαννακός με ταρακούνησε. Εναλλακτικός αρχαιολόγος είναι αυτός που δεν έχει ιδέα από αρχαιολογία, αλλά αυτοχαρακτηρίζεται ως αρχαιολόγος.

4.zmnk2sz

Η κλασική ερώτηση σε τέτοιου είδους διαπιστώσεις είναι «εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι η Αργώ δεν ήταν Διαστημόπλοιο; Υπάρχει καμία αρχαιοελληνική μαρτυρία που λέει ρητά ότι “Η ΑΡΓΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ”;». Και πραγματικά, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το αποδείξω με στοιχεία ότι δεν ήταν.

5.8rcqqza

Οι «Πύλες του Ανεξήγητου» ήταν λίγο τρομακτικές για την ώρα όπου παίζονταν. Έδειχναν πόμολα να ανοίγουν και ‘90s 30άρηδες να ουρλιάζουν.

Το comic relief ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

6.1htojt7

Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε σχόλια κάτω από την κριτική του Αθηνοράματος για μια κουλτουριάρικη ταινία που απέκτησε hype, σκεφτείτε αυτήν ακριβώς την εικόνα.

7.dsmf5xy

Κάποιες φορές το υπερσεξουαλικοποιούσαμε και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο.

8.nmzqaxy

Θέλω να με πιστέψετε σε αυτό: εγώ δεν παρενέβην καθόλου.

9.ct8jxot

Ποιος πίστευε ότι ο Στράτος Τζώρτζογλου θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια εκπομπή;

10.o7bq6bw

Ο Ομπάμα ορκιζόταν ότι δεν είδε τέτοιο πράγμα. Αλλά ποιος θα πιστέψει τον Ομπάμα;

11.nl2dd47
Φυσικά στην ομάδα και ο νυν Αντιπρόεδρος της μεγάλης αστικής παράταξης.

12.2eeqjm2

Αναστοχαστικές προσεγγίσεις σε μια εκπομπή όπου όλοι άρχισαν να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς.