Το νέο βίντεο της Goody’s burger house έχει αδιαμφισβήτητα queer αναγνώσεις. Όχι μόνο από το queer κοινό του, που μουδιασμένα αναρωτιόταν σε ομάδες και blog για τις προθέσεις του δημιουργού….

Έμπαινες;

Το νέο βίντεο της Goody’s burger house έχει αδιαμφισβήτητα queer αναγνώσεις. Όχι μόνο από το queer κοινό του, που μουδιασμένα αναρωτιόταν σε ομάδες και blog για τις προθέσεις του δημιουργού. Έχει queer αναγνώσεις, πρωτίστως, γιατί ο μέσος ομοφοβικός και μισογύνης χρήστης των μέσων αηδίασε και κήρυξε μποϊκοτάζ της επιχείρησης. Αν το έπιασε αυτός το μήνυμα, δε χρειάζεται να παιδευτώ σε σημειολογικές αναλύσεις – που δεν τις καταλαβαίνω ενίοτε. Δεν είμαστε πολιτισμικά ηλίθιοι δα.

Το clip παίζει και προκαλεί αμηχανία με τη χρήση της πολυσημίας της λέξης «έμπαινες». Σε κάποια στιγμιότυπα είναι σαφές το αν «έμπαινες» στον καβγά, για να υπερασπιστείς κάτι ενώ σε άλλα παραμένει ανοιχτό αν «έμπαινες» ερωτικά.

Πολιτισμική ιδιοποίηση των συμβόλων των (post) Millennials; Σίγουρα. Ρούχα zara, νεοfloral ρούχα, selfies, handlebar mustache, rainbow, κρίκοι, πληθωρικά δαχτυλίδια, unicorns που ξερνούν ουράνια τόξα, σκουλαρήκια hoops, star tattoos, macaroons, σιδεράκια, pop art και φυσικά γάτες και σκύλοι.

Στο επίκεντρο πέρα από το νόημα που παράγουν τα υλικά αντικείμενα είναι και τα ιδεολογικά conflicts της εποχής των ταυτοτήτων. Σε ένα γρήγορο και καλαίσθητο blender μπαίνει η τάξη, η φυλή, το φύλο, η αρτιμέλεια, η σεξουαλικότητα, η σωματοδομή. Το αδύναμο και στρουμπουλό αγοράκι, μεταμορφώνεται σε ψηλό άντρα με κουστούμι και εκτοπίζει τους εκφοβιστές, οι θηλυκότητες με το ρόπαλο υπερασπίζονται τον μη αρτιμελή άντρα. Ένας fem/gay passing άντρας αποφασισμένος για σωματική μάχη. Μια αφρικανή γυναίκα και ένα gender fluid υποκείμενο ξετυλίγουν μια σημαία με τον αφηγητή να τους ενθαρρύνει να βρεθούν. Ο πιανίστας θα φορά παντόφλες και η μπαλαρίνα σιδεράκια. Abra catabra. Το clip κλείνει με έναν άντρα που γλείφει ηδυπαθώς τα δάχτυλα, με  το λάγνο ύφος του να αποσυνδέεται από την παραγωγή του: γευστική ή ερωτική. Η σκηνή από το American beauty πειράζεται ευρηματικά. Τα macaroons αντικαθιστούν τα τριαντάφυλλα.

Δεν θα “έμπαινα”,  αν αυτό δεν τάραζε τύπους σαν τον “υπερβόρειο ιδεαλιστή”. Έτσι, εγώ προσωπικά λέω να μπω.