Αν για τα 70s ήταν ορόσημο η Linda Lovelace και στα 90s η Jenna Jameson μήπως τώρα είμαστε στην εποχή της Sasha Grey; Μια σειρά κοριτσιών που κυριαρχούν στη βιομηχανία του πορνό των τελευταίων χρόνων (τέλη 00s-αρχές 10s) στάθηκαν αφορμή…

Porn Favor

Αν για τα 70s ήταν ορόσημο η Linda Lovelace και στα 90s η Jenna Jameson μήπως τώρα είμαστε στην εποχή της Sasha Grey; Μια σειρά κοριτσιών που κυριαρχούν στη βιομηχανία του πορνό των τελευταίων χρόνων (τέλη 00s-αρχές 10s) στάθηκαν αφορμή να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το πορνό και τις πορνοστάρ. Με ένα γκουγκλάρισμα στα ονόματα Sasha GreyStoya και Kayden Kross θα βρείτε απίστευτα πολύ υλικό: βίντεο της δουλειάς τους (κατά κύριο λόγο), συνεντεύξεις, φωτογραφίες και άρθρα, άρθρα, άρθρα από το Rolling stone μέχρι φεμινιστικά μπλογκς. Αν όμως κάποτε οι πρωταγωνίστριες adult films απασχολούσαν μόνο το ετεροφυλόφιλο ανδρικό κοινό, τι κάνει τώρα και όλο τον υπόλοιπο κόσμο να τις παρακολουθεί;

Αρχικά, για όλα φταίει το ίντερνετ που βρίσκεται πλέον σε όλα τα σπίτια και έχει κάνει το πορνό εύκολα προσβάσιμο. Πάνε οι αθώες εποχές που για το γυναικείο φύλο το τμήμα με τις τσόντες του βιντεοκλάμπ ήταν άβατο και οι περισσότερες είχαν μια άποψη του φαινομένου μόνο από τη συλλογή του μεγάλου αδερφού. Η Jenna Jameson έγινε η πρώτη πασίγνωστη ηθοποιός του είδους καθότι τα χρόνια της παντοδυναμίας της συνέπεσαν με την εξάπλωση του διαδικτύου και τη περιέργεια εκατομμυρίων ανθρώπων που τώρα πια είχαν την άνεση να γνωρίσουν το δικό της έργο όπως και συναδέλφων της. Παρά την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα του είδους οι πορνοστάρ παρέμεναν μια μάλλον κλειστή κοινότητα, απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο όπως όλοι οι sex workers. Ακόμη και αν παρατηρήσουμε τα μεγάλα διεθνούς κυκλοφορίας αντρικά περιοδικά ενώ ασχολούνται με τις πορνοστάρ σπάνια τις έχουν σε εξώφυλλά ή λίστες με τις πιο ωραίες γυναίκες, πρώτη που βρέθηκε σε εξώφυλλο τέτοιου περιοδικού ήταν η Τέρα Πάτρικ μόλις το 2007 στο FHM. Το κοινό θέλει να βλέπει μόνο σεξ και φυσικά δε χρειάζεται να θεωρεί ότι οι γυναίκες που το κάνουν είναι άξιες λόγου και σεβασμού εκτός κι αν αποκηρύξουν τον άσωτο βίο τους και βρουν το Χριστό ή έστω δηλώσουν δημόσια τη μεταμέλειά τους δακρύζοντας σε κάποιο talk show. Εννοείται, βέβαια, ότι τα μίντια λάτρευαν και λατρεύουν να τις φιλοξενούν σε εκπομπές και εφημερίδες με κίτρινες αποχρώσεις και περίσσιο ενδιαφέρον για πλαστικά εμφυτεύματα, καταχρήσεις και κακοποίηση. Και δεν αμφιβάλλω ότι κάποτε και σε κάποιες περιπτώσεις όντως θα είχαν δίκιο. Όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έχουμε παντού μια περίπτωση Linda Lovelace.

Τη περίφημη Sasha Grey οι Έλληνες δημοσιογράφοι την έχουν μνημονεύσει αρκετά μιας και το κανονικό της όνομα είναι Μαρίνα Χαντζή. Από το 2011 έχει αποσυρθεί παραμένει ωστόσο στη δημοσιότητα μιας και έκανε κάτι που πολλές πορνοστάρ ως τώρα δεν είχαν καταφέρει: το πέρασμα στο κινηματογράφο με πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία του Σόντεμπεργκ  The GirlfriendExperience και την ανάδυσή της στη φωτεινή πλευρά της ποπ κουλτούρας. Στην ερώτηση που της θέτουν όλοι, το λόγο που αποφάσισε να συμμετάσχει σε adult films, λέει ότι απλά ήθελε να πειραματιστεί και να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητα της. Δεν ξέρω πως της φέρθηκε η πορνοβιομηχανία και αν στη τελική ήταν μια σωστή επιλογή η εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του σώματος της, δείχνει όμως απολύτως ικανοποιημένη από τη καριέρα της.

Pz5LJaD

Αυτό που φαίνεται να τη χαρακτηρίζει και να αρέσει πάρα πολύ και στα μέσα ενημέρωσης είναι ο δυναμισμός της και η ευφυΐα της που τη κάνουν να ξεχωρίζει από το πρότυπο της χαζής-ξανθιάς-με-μεγάλα-βυζιά πορνοστάρ. Τι κι αν έκανε κάτι το πολύ προβλέψιμο εκδίδοντας βιβλίο τύπου 50 shades of gray (το Juliette Society για όσους/ες θέλουν να το ψάξουν); Τουλάχιστον αυτή σε σχέση με την E.LJames τα έχει ζήσει και εμπνέει ζωγράφους όπως ο James Jean , κάνει παρέα με τον Billy Corgan και ήταν ιδρυτικό μέλος της industrial μπάντας aTelecine. Μάλλον τη λατρεύουν τόσο για τα επαγγελματικά της βήματα όσο και για τις αναφορές της στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τη συλλογή βινυλίων της. Σαν προσωπικότητα παραμένει βέβαια αρκετά αμφιλεγόμενη : ενώ γενικά θεωρείται ότι η στάση της έχει έναν αέρα φεμινισμού εντούτοις έχει πρωταγωνιστήσει σε μέινστριμ πορνό που απευθύνεται στο ανδρικό κοινό ουσιαστικά και μάλιστα σε πολύ hardcore S&M καταστάσεις, πράγμα που απωθεί αρκετές φεμινίστριες. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι έγινε η πρώτη περίπτωση πορνοστάρ που ξεπέρασε τα όρια του χώρου και τις προσδοκίες όλων σχετικά με το προφίλ που δείχνει.

Στο ίδιο στιλ ακολουθεί και η Stoya και μάλλον καλύτερα μιας και αρθρογραφεί στο Vice. Μέσα από τη στήλη της, τις συνεντεύξεις και το tumblr της παρέχει αρκετές πληροφορίες για το πώς είναι να δουλεύει κανείς στο χώρο αυτό, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την αλήθεια πίσω από τους μύθους του «τέλειου» πορνογραφικού σεξ και άλλα. Αυτό όμως που μου κέντρισε πιο πολύ το ενδιαφέρον ήταν οι απόψεις της για το φεμινισμό και όλη της η αντιμετώπιση προς το σεξ και το σώμα της. Ναι, δεν αρνείται ότι η συμμετοχή της στο κλασικού τύπου πορνό ,που κατευθύνεται μόνο με βάση την ανδρική ικανοποίηση, δεν αποτελεί φεμινιστική πράξη ούτε και το παρουσιάζει σαν κάτι το σπουδαίο ή το απελευθερωτικό: το κάνει απλά γιατί έτσι της αρέσει. Παρόλα αυτά δεν θα αποδοκιμάσει τον φεμινισμό ίσα ίσα θα αναγνωρίσει την αξία του και θα διαχωρίσει τις απόψεις της από τη δουλειά που κάνει. Θα μου πείτε η στάση της σα να είναι λίγο υποκριτική; Όχι απαραίτητα. Το έργο της για μένα δεν είναι περισσότερο υποβιβαστικό για το γυναικείο φύλο από ότι οι χολιγουντιανές στερεοτυπικές καρικατούρες που υπάρχουν σε άπειρα φιλμ με μοναδικό στόχο ζωής το γάμο και τα ψώνια. Η Stoya όπως και η Sasha δείχνουν να ορμώνται από μια τάση για σεξουαλική απελευθέρωση και μια συνειδητή επιλογή εξερεύνησης των ορίων τους. Κι όσο κι αν σας φαίνονται όλα αυτά προφανή: αυτό απαιτεί ανοιχτό μυαλό και καλή σχέση μυαλού-σώματος. Όχι, αγαπητοί και αγαπητές ασφαλώς και δε θα προτρέψω κανέναν να έχει ως οδηγό καλού σεξ τις ταινίες τους. Αλλά να, οι απόψεις τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα καμιά φορά μετράνε. Ενδεικτικά θα παραβάλω αυτό το σημείο από συνέντευξη της Sasha.

Η παρατήρησή της δεν είναι κάτι που θα ακούσετε πρώτη φορά , θα έπρεπε όμως να προβληματίζει και άντρες και γυναίκες όσον αφορά τη μόνη παραδοσιακά αποδεκτή έκφραση της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Ιδιαίτερα φεμινιστική ή έστω ανθρώπινη βρίσκω προσωπικά τη προσπάθεια της Stoya να καταρρίψει το μύθο της «φυσικής ομορφιάς» και να αναδείξει το πόσο φυσιολογικό είναι το σώμα και οι λειτουργίες του (εδώ είχα σκεφτεί να παραθέσω το άρθρο της «Maybe WeirdVaginaProblemsThatAreActuallyTotallyNormal.com needs to become a thing» αλλά δε ξέρω πόσοι θα το άντεχαν, πάντως και σκέτος ο τίτλος είναι αρκετά εύγλωττος νομίζω). Αυτό αρκούσε για να με κατακτήσει αλλά γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μιας και : έχει γράψει στο σάιτ του Warren Ellis ενώ στο τουίτερ και σε συνεντεύξεις αποκαλύπτεται η nerd πλευρά της με Ασίμοφ, Τέρι Πράτσετ και βίντεο γκέιμς. Λογικό είναι κι όταν ανεβάζει κριτική βιβλίου στο YouTube το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ με την Kayden Kross  (4.03 κανείς άλλος δεν έχει θέσει πιο περιεκτικά την εκτίμησή του για βιβλίο από τη Stoya) .

PbvDA8C

Μοιάζω σα να προσπαθώ να μαζέψω λίγες σταγόνες φεμινισμού σε μια άνυδρη πατριαρχική έρημο και μερικές αμερικανίδες πορνοστάρ δεν είναι η κατάλληλη πηγή. Δεν είναι όμως μόνο οι προαναφερθείσες που φέρνουν στην ίδια πρόταση τις λέξεις φεμινισμός και πορνό. Υπάρχει και μια άλλη τάση στη παραγωγή πορνογραφίας, γεννημένη στη δεκαετία του ’80 αλλά δυναμώνει περισσότερο τα τελευταία χρόνια, φυσικά πρόκειται για το φεμινιστικό πορνό. Όπως και το amateur έτσι και το feminist porn κερδίζει έδαφος, μάλλον γιατί πολύς κόσμος προτιμά κάτι καλύτερο από το «αχ, δε μου φτάνουν τα λεφτά για να πληρώσω το delivery boy». Το mainstream βέβαια ποτέ δε πεθαίνει. Όμως τώρα πια υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές και γιατί όχι, ίσως κι ένας αέρας ανανέωσης.

ΥΓ: Bonus βιντεάκι από εκπομπή της Tyra Banks (θα την έχετε δει ίσως όταν ο ΣΚΑΙ πρόβαλε America’s next top model) όπου το πρώην μοντέλο και νυν παρουσιάστρια έχει καλέσει τη Sasha. Σοκαρισμένη από τις εμπειρίες της καλεσμένης της προσπαθεί να της μεταφέρει λίγη από τη σοφία της και τη νουθετεί καταλλήλως «ελπίζω κάποια στιγμή να κάτσεις με τον εαυτό σου και να σκεφτείς σοβαρά όσα έχεις κάνει». Εδώ μια από τις κορυφαίες στιγμές με την αγνή και άσπιλη Tyra.