Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την γέννηση ενός μουσικού είδους που ταρακούνησε τα λιμνάζοντα μικροαστικά ήθη της Βρετανίας, του πανκ. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλια αυτής της…

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη γιορτάζει τα 40 χρόνια του punk εκθέτοντας θρυλικά κειμήλια

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την γέννηση ενός μουσικού είδους που ταρακούνησε τα λιμνάζοντα μικροαστικά ήθη της Βρετανίας, του πανκ. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλια αυτής της μουσικής σκηνής εκθέτοντας πλούσιο υλικό από την τριετία 1976-1978, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ενός δημόσιου φορέα για ένα ριζοσπαστικό κίνημα με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που άλλαξε την μουσική παραγωγή, φέρνοντας στο προσκήνιο τις μικρές ανεξάρτητες εταιρίες. Ενώ άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στη νεανική κουλτούρα με το πρόταγμα ότι όλοι μπορούν να δημιουργήσουν, είτε αυτό σημαίνει να ξεκινήσουν μια μπάντα είτε να φτιάξουν το δικό τους φανζίν.

Η έκθεση που θα διαρκέσει από αρχές Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου (με ελεύθερη είσοδο) έχει επικεντρωθεί «στην πρώτη έκρηξη», όπως δήλωσε ο διευθυντής του μουσικού τμήματος της βιβλιοθήκης, Άντι Λάινεχαν, και «στο αντίκτυπο που είχε-την κληρονομιά του πανκ». Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο οπτικοακουστικό αρχείο καθώς και περιοδικά, αφίσες μέχρι και ρούχα. Επίσης θα έχει υλικό  από το αρχείο του δημοσιογράφου και συγγραφέα John Savage, ο οποίος έχει γράψει ένα από τα βασικότερα βιβλία για την ιστορία του είδους. Εμείς βρισκόμαστε λίγο μακριά αλλά μπορούμε να δούμε ένα μικρό δείγμα των εκθεμάτων, τα οποία παράλληλα είναι ορόσημα της αγγλικής πανκ σκηνής.

1

Σπάνια αφίσα από περιοδεία συγκροτημάτων-πυλώνων του είδους. Κάποιες από τις συναυλίες ακυρώθηκαν λόγω μιας τηλεοπτικής εμφάνισης (αυτής εδώ: http://www.independent.co.uk/news/media/never-mind-four-letter-words-heres-the-sex-pistols-when-television-met-punk-rock-426571.html)  των Sex Pistols, που τότε είχε φανεί αρκετά προκλητική. Ήταν η στιγμή που το πανκ γίνεται ευρέως γνωστό από την εκπομπή του Bill Grundy, ο οποίος λίγο αργότερα απολύθηκε.

 

2

Τμήμα από το artwork του σινγκλ «Where Is Bill Grundy now?» των Television Personalities.

3

Και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα τισερτς του μαγαζιού Sex, που ανήκε στον Malcolm McLaren και την γιαγιά του πανκ και εν ενεργεία πλέον haute couture σχεδιαστρια μόδας την Vivienne Westwood. Τα tshirts αυτά τα έκαναν διάσημα οι Sex Pistols, η Siouxshie και άλλοι.

 

4

Αυτό το μπλουζάκι έγινε διάσημο από την εκπομπή του Bill Grundy, όταν την ώρα του τσαγιού οι Άγγλοι έμαθαν το πανκ.

5

Το Roxy στην περιοχή του Covent Garden ήταν συναυλιακός χώρος-πόλος έλξης για μεγάλες μπάντες του είδους. Εδώ ένα flyer από τον Μάρτη του ’77. Κάπου πάνω δεξιά έχει σβησμένο το όνομα των Iron Maiden.

6

Και τέλος, ένα σκίτσο του Jamie Reid για το artwork του Anarchy in the UK των Sex Pistols με κάποιες σημειώσεις του, πριν αλλάξει γνώμη και κάνει ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα δίσκων.

  • Social Links: