Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των περισσότερων φοιτητών που σπουδάζουν στον τομέα των Ανθρωπιστικών/Κοινωνικών Επιστημών είναι η έλλειψη της έννοιας της πρακτικής.
Πολύ συχνά σε πανεπιστημιακά τμήματα που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία υπερισχύει η θεωρία και η ανάλυση. Αποτέλεσμα είναι να υστερεί η επαφή των φοιτητών με πρακτικές δεξιότητες.
Οι τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης Πολιτισμού του τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού επαληθεύουν την ανάγκη πρακτικής εξάσκησης στις Κοινωνικές Επιστήμες. Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Πολιτισμού «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων», με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ανδρομάχη Γκαζή, συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή) και οργάνωσαν από κοινού μία πρωτότυπη έκθεση.
Παρακολουθώντας κανείς την έκθεση καταλαβαίνει γρήγορα τη μακρά προεργασία που έχει προηγηθεί από φοιτητές και καθηγητές. Η έκθεση είναι έντονα διαποτισμένη από τη νεανική ματιά και απαλλαγμένη από κάθε πρόθεση για μία συντηρητική θεώρηση της ιστορίας.
Η κριτική ματιά των φοιτητών μπορεί να γίνει αντιληπτή τόσο από το καθαρά ερευνητικό κομμάτι, που παρουσιάζει «παραμελημένες» πτυχές της ιστορίας, όσο και από το σχεδιασμό της έκθεσης. Κάποιοι και κάποιες από αυτούς βρίσκονται εκεί ,δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα για περαιτέρω καθοδήγηση.
Η έκθεση είναι διαδραστική και σπάει τα «ταμπού» που μας απομακρύνουν κάθε φορά από τα εκθέματα. Ο επισκέπτης εμπλέκεται άμεσα, ακούει ηχητικά ντοκουμέντα, ανοίγει συρτάρια και προσπαθεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ξεκάθαρα η έκθεση.
Η έκθεση απευθύνεται σε όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν «όσα δε μας είπαν στο σχολείο» και θέλουν να έρθουν σε επαφή με φαινομενικά μηδαμινές αλλά «πιπεράτες» πτυχές της ιστορίες!
Διάρκεια έκθεσης : 28/6/17-9/7/17
Τοποθεσία : Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), Σταδίου 13
Ώρες υποδοχής : 9.00 πμ-14.00 μμ
Είσοδος ελεύθερη
Social Links: