Λίγες μέρες μένουν για το τέλος του 2020, σίγουρα μίας από τις σημαντικότερες χρονιές του 21ου αιώνα. Η πυκνότητα των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν το 2020 είναι τέτοια, που άνετα θα…

Το 2020 σε εικόνες

Λίγες μέρες μένουν για το τέλος του 2020, σίγουρα μίας από τις σημαντικότερες χρονιές του 21ου αιώνα. Η πυκνότητα των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν το 2020 είναι τέτοια, που άνετα θα μπορούσαν να «απλωθούν» σε 2-3 χρόνια. Ο πλανήτης Γη ξεκίνησε το έτος με την απειλή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου μετά την δολοφονία ενός υψηλόβαθμου Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου από τις Η.Π.Α., την ώρα που συνέβαινε το ιστορικότερο κύμα πυρκαγιών στην σύγχρονη ιστορία ακόμα να μαίνεται στην Αυστραλία, όπου υπολογίζεται ότι πέθαναν και τραυματίστηκαν περίπου 3 δις ζώα. Το έτος συνέχισε με θανάτους εμβληματικών προσωπικοτήτων στο θέαμα, τον αθλητισμό και την πολιτική ζωή, με σημαντικά γεγονότα στα πολιτικά και γεωπολιτικά τεκταινόμενα, όπως η εκλογή του Joe Biden στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και η επιστροφή του Evo Morales στην Βολιβία. Σημειώνεται η έξαρση σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο της ασυδοσίας της αστυνομίας, αλλά το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, (ίσως και της δεκαετίας;) είναι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-19, και οι επιπτώσεις της σε πολλαπλά επίπεδα παγκοσμίως.

Μιας και μερικές φορές οι εικόνες ηχούν δυνατότερα από τις λέξεις, σας παρουσιάζουμε σε χρονολογική σειρά το 2020 σε εικόνες:

Ιανουάριος

Η Αυστραλία βίωσε το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της ιστορίας της. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2019, καλοκαίρι που πήρε το όνομα Black Summer, ενώ στην αρχή του 2020 ακόμα έκαιγαν. Η συγκεκριμένη περίοδος πυρκαγιών έληξε τον Μάιο του 2020.

3 Ιανουαρίου

To 2020 ξεκινάει με τον χειρότερο οιωνό. Η δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου Qassem Soleimani από τις Η.Π.Α. φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

26 Ιανουαρίου

Ο Kobe Bryant, η κόρη του, Gianna, και επτά ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο που επενέβαιναν συνετρίβη στην πόλη Calabasas της Καλιφόρνια.

30 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Υ., Pedros Adhanom Ghebreyesus, κηρύσσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο».

31 Ιανουαρίου

H Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε.

5 Φεβρουαρίου

Η Γερουσία αθωώνει πλήρως τον (τότε) Πρόεδρο της Αμερικής, Donald Trump, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

 24 Φεβρουαρίου

O παραγωγός κινηματογράφου Harvey Weinstein, του οποίου η σεξουαλική παρενόχληση πολλών ηθοποιών αποτέλεσε το έναυσμα για το κίνημα #metoo, ενώνοντας τις φωνές πολλών σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών και ανδρών, κρίθηκε ένοχος για υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Στις 11 Μαρτίου του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

9 Μαρτίου

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 καταγράφηκε η χειρότερη πτώση μονάδων (πάνω από 2000) του δείκτη Dow Jones από το 2008 λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου για την τιμή του πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, μέρα που ονομάστηκε από τα ΜΜΕ Black Monday. Στις 12 Μαρτίου ο Dow Jones έκλεισε με την μεγαλύτερη πτώση του από το κραχ του Οκτωβρίου 1987.

31 Μαρτίου

Ο πρίγκηπας Harry και η Meghan Markle αποχωρούν από την βρετανική βασιλική οικογένεια.

7 Απριλίου

Ανακοινώθηκε η λήξη του 76-ήμερου lockdown στην επαρχία Wuhan της Κίνας, από όπου εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός.

1 Μαΐου

Αίσθηση προκάλεσε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ για την εργατική Πρωτομαγιάς, οργανώνοντας μια ιδιαίτερη συγκέντρωση έξω από την Βουλή, όπου τηρούνταν τα μέτρα για το social distancing.

25 Μαΐου

Στις 25 Μαΐου δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη ο G. Floyd από τον αστυνομικό D. Sovin, προκαλώντας του ασφυξία με το γόνατό του.  Έχοντας προηγηθεί οι δολοφονίες των A. Arbery (23/3/2020) και B. Taylor (13/3/2020) από αστυνομικούς, οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις παγκοσμίως.

4 Αυγούστου

Στις 4 Αυγούστου έλαβε χώρα ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού σε χώρο αποθήκευσης 2750 τόνων νιτρικού αμμωνίου. Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 204 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 6500 και έμειναν άστεγοι πάνω από 300.000.

28 Αυγούστου

Στις 28 Αυγούστου απεβίωσε ο ηθοποιός Chadwick Boseman, νικημένος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

18 Σεπτεμβρίου

Στις 18 Σεπτεμβρίου απεβίωσε η Ruth Bader Ginsburg σε ηλικία 87 ετών, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2020, κορυφαία υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και σημαντική μορφή της φιλελεύθερης πτέρυγας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

27 Σεπτεμβρίου

Στις 27 Σεπτεμβρίου ξέσπασε σύρραξη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας του Αρτσάχ για την περιοχή Ναγκόρνο Κάραμπαχ. Στις 11 Νοεμβρίου υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

6 Οκτωβρίου

Στις 6 Οκτωβρίου απεβίωσε ο Eddie Van Halen, θρυλικός κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του hard rock συγκροτήματος Van Halen.

7 Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχα για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από το δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

16 Οκτωβρίου

Στις 16 Οκτωβρίου ο δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης S. Paty αποκεφαλίστηκε σε προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής. Αιτία της δολοφονίας ήταν το γεγονός ότι σε μάθημα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης έδειξε σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

7 Νοεμβρίου

Στις 7 Νοεμβρίου ο Joe Biden εκλέχθηκε 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η Kamala Harris, η πρώτη γυναίκα, που φηφίζεται σε αυτή τη θέση.

9 Νοεμβρίου

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από ένα χρόνο εξορίας στην Αργεντινή, καθώς το ένταλμα σύλληψής του με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της τρομοκρατίας ακυρώθηκε.

 

17 Νοεμβρίου

Αξιοσημείωτα άγρια η αστυνομική καταστολή στις συγκεντρώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τετραήμερη απαγόρευση συναθροίσεων, ως μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

24 Νοεμβρίου

H εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την προστασία των πολιτών, σύμφωνα με το οποίο ποινικοποιείται η βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση αστυνομικών, όταν αυτή απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα. Στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η επανασύνταξη του νομοσχεδίου, μετά από μαζικά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις κατά της απόφασης.

25 Νοεμβρίου

Στις 25 Νοεμβρίου απεβίωσε ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, από καρδιακή προσβολή.

6 Δεκεμβρίου

Πρωτοφανείς οι κατασταλτικές ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. στην επέτειο θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αστυνομία προέβη σε 374 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 135 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ απετράπησαν και 12 συγκεντρώσεις, για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Χρήζει αναφοράς η προσαγωγή των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη, ο οποίος σημειώνει: «..πρώτη φορά που παραβιάζεται σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση, να συλλαμβάνεται δηλαδή δικηγόρος σε διαδήλωση ενώ ασκεί τα καθήκοντά του».

7 Δεκεμβρίου

Η Κίνα ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον «τεχνητό της Ήλιο», τον πειραματικό πυρηνικό της αντιδραστήρα σύντηξης ονόματι HL-2M Tokamak, σηματοδοτώντας την μεγάλη πρόοδο στις ερευνητικές δυνατότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

 

8 Δεκεμβρίου

Η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα όπου ξεκίνησε ο εμβολιασμός για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η 90χρονη Margaret Keenan είναι ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως, στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer.

11 Δεκεμβρίου:

Η Bουλή της Αργεντινής ενέκρινε νόμο υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων. Μένει να εγκριθεί από την Γερουσία της χώρας στο τέλος του μήνα.

Η παρούσα συλλογή φωτογραφιών των σημαντικότερων γεγονότων του 2020 δημιουργήθηκε την 14η Δεκεμβρίου, με την ελπίδα και ευχή να μην καταστεί η ανάγκη να επικαιροποιηθεί.

  • Social Links: