Διάρκεια: 125 λεπτά Είδος: Ρομαντική κομεντί, Δράμα   O Τζακ Λέμον, η Σίρλεϊ Μακ Λέιν και ο Μπίλι Γουάιλντερ συνεργάζονται στο The Apartment (Η Γκαρσονιέρα) και μας υπόσχονται μια καλή…

NightWatch 2: The Apartment (1960)

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Ρομαντική κομεντί, Δράμα

 

O Τζακ Λέμον, η Σίρλεϊ Μακ Λέιν και ο Μπίλι Γουάιλντερ συνεργάζονται στο The Apartment (Η Γκαρσονιέρα) και μας υπόσχονται μια καλή κωμωδία.

Ο Μπάξτερ (Τζακ Λέμον ), ένας απλός, χαμηλόμισθος εργαζόμενος μια μεγάλης εταιρίας, αρνείται να πει όχι. Τα κλειδιά του διαμερίσματος του δε σταματούν να κάνουν βόλτες μεταξύ των διευθυντών του. Η πόρτα του σπιτιού του ανοίγει για τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις, αλλά μένει κλειστή για τον ίδιο, που εν μέρει βρίσκεται άστεγος με την ελπίδα μιας προαγωγής. Ο Μπάξτερ βγάζει κακό όνομα στην πολυκατοικία του καθώς θεωρείται αθεράπευτα γυναικάς από τους γείτονές του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, βρίσκει απρόσμενα  στο σπίτι του τη γυναίκα που αγαπά, Κιούμπελικ (Σιρλει Μακ Λειν), μετά  από απόπειρα αυτοκτονίας της για κάποιον άλλο, την φιλοξενεί και εν τέλει ξυλοκοπείται ως ο υπαίτιος της αποπλάνησης της. Ο Μπάξτερ ελπίζει να κερδίσει στη μάχη της καταξίωσης, υποθάλποντας παράνομες σχέσεις, αλλά η μάχη στην αρένα της αγάπης του ήταν πάντα σημαντικότερη.

 

Κάπως έτσι ο Μπίλι Γουάλντερ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, στήνει τη ραχοκοκαλιά μιας γλυκόπικρης ερωτικής ιστορίας, γεμάτης απρόοπτα , γέλιο και μελαγχολία. Το The Apartment ακούει την εποχή του, την παρουσιάζει και την καυτηριάζει . Η ταινία κινείται αρκετά γύρω από τη θεματική της αποπλάνησης. Η γυναίκα αποδίδεται ως ένα ακόμη υλικό αγαθό που ένας επιτυχημένος άντρας οφείλει να κατέχει. Επίσης, η παρθενία αξιολογείται υψηλά στις αρετές μια γυναίκας· για παράδειγμα όταν η Κιούμπελικ λείπει δύο μέρες από το σπίτι της, ο αρχηγός της οικογένειάς της χτύπα τον Μπάξτερ , πιστεύοντας πως την ατίμασε.

Σε μια περίοδο που το καταναλωτικό ρεύμα της Αμερικής βρίσκεται σε έξαρση και που η γυναίκα παρουσιάζεται ως άμυαλο αντικείμενο, οι ήρωες της ταινίας εξελίσσονται και προβάλλουν αντίλογο. Οι αποφάσεις τους αλλάζουν και με χαμόγελο ξεφεύγουν από τη καταπίεση, επιλέγοντας τον αυτοσεβασμό και τα ουσιώδη υλικά της ευτυχίας.

 

Ο σκηνοθέτης μάς έχει συνηθίσει στην έξυπνη ατάκα και στην ικανότητα του να αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες. Η Γκαρσονιέρα είναι διαποτισμένη με έξυπνα λογοπαίγνια και εφευρετικούς διαλόγους, έχοντας κατάλληλους πρωταγωνιστές για την απόδοσή τους. Οι Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ Μακ Λέιν προτείνονται για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού και Α΄ Γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Τα αντικείμενα  που προβάλλονται έχουν συνήθως μελαγχολική νότα. Ο σπασμένος καθρέπτης της Κιούμπελικ αντανακλά την ψυχολογία της  -η ίδια δηλώνει πως γι΄ αυτό δεν τον αλλάζει . Ο Μπάξτερ σε μια σκηνή σουρώνει τα μακαρόνια του με μία ρακέτα, προκαλεί γέλιο αλλά δηλώνει έμμεσα και τη φτώχεια του. Το χρήμα όμως δεν είναι το παν, όταν η Κούμπελικ τα Χριστούγεννα, αντί για δώρο, λαμβάνει χρήματα από τον αγαπημένο της και αντιλαμβάνεται πόσο επιφανειακά την αντιμετωπίζει.

 

Το The Apartment αποσπά πέντε Όσκαρ καθώς και άλλα βραβεία  δικαιώνοντας τον δημιουργό του, ενώ σε αρκετές λίστες λαμβάνει υψηλές θέσεις ως μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Το γέλιο γίνεται σημαντικότερο όταν καταφέρνει να μιλά στην καρδιά και στο μυαλό μας, και Η Γκαρσονιέρα είναι μια απόδειξη.