Σκηνοθεσία: Vincente Minelli Διάρκεια : 122 λεπτά Είδος : Βιογραφικό Δράμα Έγχρωμο   Η ταινία του Βινσέντε Μινέλι Lust for Life (Η ζωή ενός ανθρώπου) παραθέτει ορισμένα από τα πιο…

NightWatch 4: Lust for Life (1956)

Σκηνοθεσία: Vincente Minelli

Διάρκεια : 122 λεπτά

Είδος : Βιογραφικό Δράμα

Έγχρωμο

 

Η ταινία του Βινσέντε Μινέλι Lust for Life (Η ζωή ενός ανθρώπου) παραθέτει ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Η ιστορία ξεκινά με την αποτυχία του Βίνσεντ (Κερκ Ντάγκλας) να γίνει ιερέας και με  την αγωνιώδη προσπάθεια να βρει ένα αντικείμενο στο οποίο θα μπορέσει να γίνει καλός. Τότε έρχεται η ζωγραφική στη ζωή του, στα 28 του καταπιάνεται με το αντικείμενο και ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινά. Ο ζωγράφος πρέπει να αποκτήσει τις ικανότητες ώστε να εκφράσει όσα αισθάνεται βλέποντας τον κόσμο. Η διαδρομή θα είναι πικρή: αποτυχία στις γυναίκες, αποτυχία στις πωλήσεις , κοινωνική περιθωριοποίηση, ωστόσο θα έχει την εκτίμηση κάποιων ζωγράφων και φυσικά του αδερφού και υποστηρικτή του μέχρι τέλους.

 

Ο Κερκ Ντάγκλας αποδίδει άψογα τα ψυχολογικά προβλήματα, την παράδοξη συμπεριφορά και τις διάφορες μεταπτώσεις του καλλιτέχνη, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρακινούνταν από τη μανία του με τη ζωγραφική. Παράλληλα ο ρόλος διακρίνεται και από μια ιδιαίτερη αθωότητα που βοηθά ώστε να παρακολουθούμε με συμπόνια το βασανισμένο μυαλό του ήρωα. Ας σημειωθεί πως και ο Κερκ Ντάγκλας αλλά και ο Άντονι Κουίν, που ερμήνευε το ρόλο του Γκογκέν, προτάθηκαν για Όσκαρ.

 

Σε αρκετά σημεία τα σκηνοθετικά ευρήματα είναι αρκετά πετυχημένα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκηνή στην οποία ο Βαν Γκογκ κόβει το αυτί του, καθώς δε βλέπουμε τίποτα αλλά τα βλέπουμε όλα. Η κρίση του έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που  κοιτώντας τη λάμπα που τον καλεί για έγκλημα, υπακούει την παράκληση και την εκτελεί εις βάρος του. Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως δεν λάμβανε υπόψη του κανένα φυσικό φαινόμενο – εμπόδιο. Αν τον καλούσε η ανάγκη του για ζωγραφική, δεν υπολόγιζε βροχή ή αέρα.

 

Η συναναστροφή του με τον Γκογκέν είναι απαραίτητη διότι μέσω αυτής φαίνεται η ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή αλλά και η αδυναμία του για ικανοποίηση της, ακόμη και με άτομα που μοιράζεται την ίδια αγάπη. Ο ήρωας είναι μέσα και έξω από τον κόσμο, θα νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο και αργότερα θα αυτοκτονήσει. Η γαλήνη δεν ήρθε και το τέλος του άφησε πίσω έργα που μιλούσαν για τη συγκίνηση της ζωής.

Επίσης είναι όμορφη και πετυχημένη η σύνδεση των έργων τέχνης του Βαν Γκογκ με τα φυσικά τοπία αλλά και με τα πρόσωπα ή τους εσωτερικούς χώρους. Επίσης η ταινία προσπάθησε με τη χρήση τεχνικής Metrocolor να μεταφέρει τη ζωντάνια του χρώματος, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου θάμπωσε και σε πολλά αντίγραφα δε φαίνεται αυτό το στοιχείο. Αναλλοίωτη ωστόσο μένει η μουσική του Miklos Roza που αποτελούσε εγγύηση και η οποία απέδιδε την επιθυμητή ένταση στα κατάλληλα σημεία, όπως τη χαρά σε κάθε πρόοδο του ήρωα επί της τέχνης και την απόγνωση του τέλους.

 

Καθώς τον τελευταίο καιρό διακρίνεται μια σειρά καλλιτεχνικών αναφορών γύρω από το ζωγράφο, μια ματιά στη ζωή του θα είναι μια καλή προετοιμασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα συνοδεύεται από έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής, που είναι το Lust for Life, μέσα από τα έργα του ίδιου, του  Βίνσεντ Βαν Γκογκ.