Καθώς η Ρέι βρίσκει τον Λουκ Σκαιγουόκερ με σκοπό να την εκπαιδεύσει, η Αντίσταση προσπαθεί να ξεφύγει από την επέλαση του Πρώτου Τάγματος ενώ ο Κάιλο Ρεν νιώθει την σύγκρουση…

JumpCut 37: Star wars: Οι Τελευταίοι Jedi

Καθώς η Ρέι βρίσκει τον Λουκ Σκαιγουόκερ με σκοπό να την εκπαιδεύσει, η Αντίσταση προσπαθεί να ξεφύγει από την επέλαση του Πρώτου Τάγματος ενώ ο Κάιλο Ρεν νιώθει την σύγκρουση της Δύναμης μέσα του να τον οδηγεί προς την Σκοτεινή Πλευρά της.

Η καινούρια τριλογία του Star Wars franchise ξεκίνησε με τον «καλό μαθητή» του Σπήλμπεργκ, Τζέι Τζέι Έιμπραμς, να παραδίδει ένα νοσταλγικό homage στην αυθεντική τριλογία, και ειδικότερα στο τέταρτο Επεισόδιο της,  επαναφέροντας στο μύθο του Πολέμου των Άστρων τα στοιχεία που τα prequels είχαν αφαιρέσει. Η Δύναμη ξύπνησε και η «ελπίδα» έσπειρε το σπόρο της ενηλικίωσης της ιστορίας και την εξέλιξη της, πέρα από το όραμα του Τζωρτζ Λούκας, σε ένα νέο μονοπάτι.

Η κληρονομιά που έφθασε στα χέρια του Ράιαν Τζόνσον μπολιάστηκε από την αριστουργηματική σκηνοθεσία του και την ιδιαίτερη γραφή του προσφέροντας μία ιστορία που ανήκει στις καλύτερες στιγμές αυτού του πολιτισμικού φαινομένου που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ο σκηνοθέτης του Brick και του Looper έθεσε τις βάσεις για την μετεξέλιξη της ιστορίας από το κλασικό δίπολο (Καλό-Κακό} του κεντρικού μύθου σε πιο ηθικά διφορούμενες περιοχές δείχνοντας τα ανεξερεύνητα όρια της ανθρώπινης φύσης.

Καταφέρνει να ελέγξει επαρκώς όλες τις υποπλοκές της ταινίας του αναπτύσσοντας παράλληλα τους χαρακτήρες του και την κεντρική ιστορία εκμαιεύοντας τον καλύτερο εαυτό από τους ηθοποιούς του. Κρατάει σε υψηλά επίπεδα την αγωνία για ένα συγκεκριμένο και σημαντικό στοιχείο της πλοκής που ξεκίνησε από το Η Δύναμη Ξυπνά, ανεβάζοντας την ένταση μέχρι το σημείο της αποκάλυψης της. Ακόμα και η σχετικά μέτρια προσπάθεια comic relief με διακωμώδηση της «βρετανικότητας» των villains στο πρόσωπο του Στρατηγού Χαξ, αποτελεί ένα καίριο σχόλιο πάνω στη στερεότυπη απεικόνιση του Κακού.

Στα μαεστρικά σκηνοθετημένα set-pieces του Star Wars : Οι Τελευταίοι Jedi κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα ως ένδειξη της γενεαλογίας που συνδέει την ταινία με την αυθεντική τριλογία και ιδιαίτερα με το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται αλλά και της καταγωγής της οικογενειακής ιστορίας που αφηγείται. Οι αναφορές του όγδοου επεισοδίου της saga είναι προσεγμένες και μελετημένες για να δένουν αρμονικά με την πλοκή του σεναρίου. Σκηνογραφικά, η ταινία εκτινάσσεται με τα όμορφα εσωτερικά σκηνικά λουσμένα στο κόκκινο και τον Πλανήτη Κρέιτ να θυμίζει τον παγωμένο Πλανήτη Χοθ, με την επιφάνεια του πρώτου γεμάτη αλάτι να κρύβει ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Ένα σκηνοθετικό εύρημα που «σπάει» αριστοτεχνικά το PG:13 και χαρίζει ένα οπτικό κομψοτέχνημα. Η μόνη χαμένη ευκαιρία στο επίπεδο της σκηνογραφίας είναι η μη αξιοποίηση της Κάντο Μπάιτ, μιας art deco πόλης-καζίνο.

Η ισορροπία που επέρχεται ανάμεσα στο κλείσιμο των παλιών σεναριακών εκκρεμοτήτων και της αρχής του χτισίματος μιας νέας ιστορίας ανάμεσα στους καινούριους χαρακτήρες της διαστημικής εποποιίας , γίνεται ορατή και στην αντιμετώπιση των παλιών και των νέων χαρακτήρων της σειράς και τον όμορφο τρόπου που οι παλιοί αφήνουν το προσκήνιο για τη νέα γενιά. Ο χειρισμός του πρόωρου (φυσικού) θανάτου της Κάρι Φίσερ γίνεται με σεβασμό και  περνάει μέσα από μια πανέμορφη και δυνατή σκηνή για να δείξει τον αντίκτυπο και την σφραγίδα της στο πιο όμορφο διαστημικό παραμύθι. Ο Μαρκ Χαμιλ επιστρέφει για να πάρει τη θέση του Δασκάλου και οδηγού της νέας γενιάς Τζεντάι δίνοντας μια στιβαρή ερμηνεία. οι νέοι χαρακτήρες που υποδύονται οι Λόρα Ντερν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Κέλι Μέρι Τραν, φαντάζουν σχηματικοί και αναλώσιμοι, ενώ οι ερμηνείες των Όσκαρ Άιζακ και Ντόμναλ Γκλίσον φλερτάρουν με τα όρια της παρωδίας. Η εμφάνιση του χαρακτήρα της Κέλιι Μαρί Τραν διαταράσσει ένα προδιαγεγραμμένο διαφυλετικό ειδύλλιο και ο Άνταμ Ντράιβερ αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς που εργάζονται σήμερα.

Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι το σενάριο δεν βρίσκει χρόνο να αφομοιώσει όλα τα στοιχεία, πρόσωπα και τόπους, ο Τζόνσον καταφέρνει να προχωρήσει το διαπολιτισμικό μύθο του  Star Wars πέρα από την πολύπλοκη οικογενειακή σχέση των χαρακτήρων του και να παραδώσει την δική του φρέσκια ματιά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ακολουθώντας το δικό του κινηματογραφικό ρυθμό, αποτραβηγμένο και αποκομμένο από τον  εύπεπτο, φρενήρη ρυθμό των υπερηρωικών blockbusters που κυριαρχούν στο είδος, δημιουργεί μια νέα ιστορία με τις απαραίτητες σκηνές δράσης, η οποία δίνει νέα πνοή και κατεύθυνση στη μυθολογία του franchise.

To Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi είναι ένα ιδανικό κράμα δράματος και δράσης. Το τέλος της ταινίας θα σε βρει ολοκληρωμένο και ανυπόμονο καθώς η «Δύναμη» έχει ξυπνήσει και είναι εδώ για νέες φανταστικές περιπέτειες.